Kategoriarkiv: Mindset

keep-it-simple-stupid

Keep It Simple

Savner du resultater? Svaret er veldig ofte «Keep it simple»

«Gjør det enkelt», er et av de beste rådene jeg har fått og kan gi videre, men allikevel så må jeg ta meg selv ganske ofte i å gjøre ting alt for avansert. Det meste av det som må gjøres for å oppnå noe er jo i utgangspunktet veldig simpelt, men veldig mange, inkludert meg selv har en tendens til å gjøre ting for avansert. Noen ganger kan oppgaven, eller målsettingen være så stor at vi rett og slett blir handlingslammet, det blir for mye, eller det hele kan bli for stort i vårt eget hode. Da er løsningen veldig enkel, det må brytes ned til mindre og konkrete oppgaver. Alt det her er logisk når vi leser det eller hører andre si det, men hvorfor har det da en tendens til å bli så vanskelig i praksis

En av grunnene kan være at vi har alt for mye informasjon tilgjengelig til enhver tid, for hver enkelt målsetting eller tema fins det hundrevis av metoder og forskjellige perspektiv beskrevet i bøker og på Internett. At det er så mye informasjon tilgjengelig  er forsåvidt en positiv ting, men det har også en tendens til å holde oss tilbake. Vi bytter ut den opprinnelige planen etter bare noen uker, for så å prøve noe nytt, skrevet av andre eksperter, uten å analysere om de grunnleggende prinsippene blir fulgt.

Så føler du resultatene uteblir, gå over de mest grunnleggende prinsippene før du gir opp, eller prøver nye metoder.

Prinsipp 1.) Du må ha kontinuitet i det du gjør: 
«What you dont use you´ll lose» rett og slett en naturlov. 
Hvis du skal ha noen form for resultater er du nødt til å gjøre det regelmessig, ikke kun gi det 2-3 uker for så å begynne på noe nytt.  Eks, skal man øke muskulatur eller forbrenning i kroppen holder det ikke å trene 2 ganger i uka i 3 uker og deretter være fornøyd, man må fortsette og trene.

Prinsipp 2.) Du må ha en progresjon i det du gjør: 
Skal man bli bedre, sterkere, gå opp i kilo, gå ned i kilo osv må man ha en form for progresjon, dvs øke belastningen eller stresset på kroppen slik at den kan tilpasse seg. Hvis man ikke har noen form for progresjon har ikke kroppen noen grunn til å utvikle seg for å tåle mer eller gjøre en ting mer effektivt. 

Prinsipp 3.) Du må gjøre spesifikt det du vil oppnå:
 Ganske enkelt forklart: Skal man bli dyktig i en aktivitet er det nødvendig å utføre den aktiviteten man forsøker å forbedre. Så hvis du er en fotballspiller som vi bli bedre til å skyte, da må du skyte og ikke trikse når du setter av tid til egentrening.

 Prinsipp 4.) Du må ha kontroll på det du gjør: Det vil si at man behersker aktiviteten man skal utføre. Skal man utføre en knebøy, må man beherske bevegelsen, være bevegelig, stødig og sterk nok skal det ha en god effekt, det samme gjelder f.eks matlaging, hvis man bare får ingrediensene uten noen informasjon om hvor mye eller hvor lenge, da blir det bare tilfeldigheter, hvis man ikke allerede har kontroll.