Forfatterarkiv: Kraabøl

whats_your_why-300x224

Hvorfor trener du?

Du har sikkert lest mange argumenter på hvorfor du bør trene og hvordan du bør trene osv. Trening gjør deg sterkere.
Trening reduserer risiko for hjerte/karsykdommer.
Trening reduserer risiko for diabetes.
Trening er med å senke blodtrykket.
Trening forbedrer den mentale helsen.
Trening forebygger ledd og bein plager.
Dette er bare noen av mange gode argumenter.

MEN det jeg ønsker du tenker over er hvorfor akkurat DU trener?
Hvilke grunner har du til å fullføre en treningsøkt selv om du ikke føler for det der og da?
Tar meg selv som ett eksempel: Hvorfor trener jeg?
* Fordi jeg hele tiden ønsker å bli en bedre fotballspiller, raskere, smidigere, bedre teknisk. Hvorfor? Fordi jeg elsker den mestring følelsen jeg får av å dominere på en fotballbane i min posisjon. Jeg føler meg fantastisk når jeg kan løpe fra en motspiller fordi jeg har trent hurtighet og eksplosivitet, når jeg spiller en perfekt gjennombruddspasning, eller avgjør en kamp.
* Fordi jeg ønsker å være skadefri, fordi da får jeg spilt flere kamper.
* Fordi jeg liker å se godt trent ut,

Hadde hovedårsaken min for å trene vært å forebygge ledd og bein plager, og redusere risiko for hjerte og karsykdom, ville jeg mest sannsynlig ikke hatt en sterk nok personlig grunn til å trene kontinuerlig. Hvorfor? Ganske enkelt, jeg er 25 år har vært så heldig og aldri opplevd noen ledd plager eller problemer med hjerte. Har heller ikke hatt sterke nok erfaringer med de problemene hos andre på nært hold. Når jeg gjennomfører trening for mobilitet og fleksibilitet(noe jeg ikke syns er veldig morsomt) er det fordi jeg vil prestere bedre på fotballbanen, og derfor har jeg sterk nok motivasjon til å gjøre det uansett om det er kjedelig.
Ja, det forebygger ledd smerter, reduserer risiko for hjerte og karsykdommer, som igjen er fantastisk, men det hadde ikke vært ett sterkt nok hvorfor i min situasjon.

For deg kan ting være helt anderledes. Kanskje du har opplevd det å ha fryktelige smerter i ledd, eller hatt problemer med høyt blodtrykk, kanskje du føler på det å være overvektig? Føler du ikke har noe overskudd eller vilje til å drive med noe du elsker? Listen vil aldri stoppe, for det kommer helt an på deg som person og dine erfaringer i livet.

Håper du tar deg tid til å tenke over hvorfor du trener, eller hvorfor du skal begynne å trene. Enten det er noe du blir skremt av, eller noe du blir inspirert av så finn ditt unike hvorfor. Det må være noe som betyr mye for deg, ikke kun fordi det høres logisk ut. Skriv det gjerne ned og repeter det for deg selv, slik at det blir klarere og klarere. De dagene du ikke føler for å trene, ha fokus på hvorfor du gjør det, hva du jobber mot, se for deg det store bildet lenger frem i tid.

 

 

kneboy2

Hvorfor trene knebøy?

Knebøy er en baseøvelse hvor flere muskelgrupper er involvert. Blant annet forside lår(quadriceps), bakside lår(hamstring) rompa(gluteus maximus), innside lår(adduktors) og kjerne muskulatur som rygg og mage.
Øvelsen går over flere ledd og er veldig funksjonell, noe som gjør den så effektiv uansett om du er idrettsutøver eller mosjonist.

Her er de faktorene jeg ser på som veldig viktig:

Øvelsen krever god bevegelighet for korrekt utførelse, så sørg for at bevegeligheten og stabiliteten er tilstede før du begynner med tyngre belastning.

Teknikken! veldig viktig å utføre knebøy med god teknikk, for å unngå skader og få mest utbytte av treningen. Er du usikker på om du utfører knebøy riktig, få noen som kan det til å se deg utføre øvelsen, og eventuelt justere der det trengs.

Legg til side egoet, dvs du stopper belastningen når teknikken svikter. Ett eksempel kan være følgene: Du kjører ett sett med 120kg, men i det du er forbi repetisjon 2 så begynner bekkenet og tilte litt for mye, du klarer ikke opprettholde en stabil og rett rygg, da må man ned i belastning til man kan utføre de antall repetisjonene som står på programmet. Du klarer helt sikkert og løfte de samme repetisjonene med 120kg, men det vil øke sannsynligheten for skader betraktelig grunnet svikt i teknikken.

Noen positive effekter av knebøy:

Øker forbrenningen, jo større «motor» kroppen har, desto mer energi trenger den.
Knebøy trener flere store muskelgrupper samtidige, som lår, rompe og rygg.
Øker nivået av testosteron i kroppen
Gir en god funksjonell styrke(dvs overførbart til hverdagslige bevegelser og gjøremål)
Bedre beintetthet, styrker skjellete og reduserer risiko for beinskjørhet.

keep-it-simple-stupid

Keep It Simple

Savner du resultater? Svaret er veldig ofte «Keep it simple»

«Gjør det enkelt», er et av de beste rådene jeg har fått og kan gi videre, men allikevel så må jeg ta meg selv ganske ofte i å gjøre ting alt for avansert. Det meste av det som må gjøres for å oppnå noe er jo i utgangspunktet veldig simpelt, men veldig mange, inkludert meg selv har en tendens til å gjøre ting for avansert. Noen ganger kan oppgaven, eller målsettingen være så stor at vi rett og slett blir handlingslammet, det blir for mye, eller det hele kan bli for stort i vårt eget hode. Da er løsningen veldig enkel, det må brytes ned til mindre og konkrete oppgaver. Alt det her er logisk når vi leser det eller hører andre si det, men hvorfor har det da en tendens til å bli så vanskelig i praksis

En av grunnene kan være at vi har alt for mye informasjon tilgjengelig til enhver tid, for hver enkelt målsetting eller tema fins det hundrevis av metoder og forskjellige perspektiv beskrevet i bøker og på Internett. At det er så mye informasjon tilgjengelig  er forsåvidt en positiv ting, men det har også en tendens til å holde oss tilbake. Vi bytter ut den opprinnelige planen etter bare noen uker, for så å prøve noe nytt, skrevet av andre eksperter, uten å analysere om de grunnleggende prinsippene blir fulgt.

Så føler du resultatene uteblir, gå over de mest grunnleggende prinsippene før du gir opp, eller prøver nye metoder.

Prinsipp 1.) Du må ha kontinuitet i det du gjør: 
«What you dont use you´ll lose» rett og slett en naturlov. 
Hvis du skal ha noen form for resultater er du nødt til å gjøre det regelmessig, ikke kun gi det 2-3 uker for så å begynne på noe nytt.  Eks, skal man øke muskulatur eller forbrenning i kroppen holder det ikke å trene 2 ganger i uka i 3 uker og deretter være fornøyd, man må fortsette og trene.

Prinsipp 2.) Du må ha en progresjon i det du gjør: 
Skal man bli bedre, sterkere, gå opp i kilo, gå ned i kilo osv må man ha en form for progresjon, dvs øke belastningen eller stresset på kroppen slik at den kan tilpasse seg. Hvis man ikke har noen form for progresjon har ikke kroppen noen grunn til å utvikle seg for å tåle mer eller gjøre en ting mer effektivt. 

Prinsipp 3.) Du må gjøre spesifikt det du vil oppnå:
 Ganske enkelt forklart: Skal man bli dyktig i en aktivitet er det nødvendig å utføre den aktiviteten man forsøker å forbedre. Så hvis du er en fotballspiller som vi bli bedre til å skyte, da må du skyte og ikke trikse når du setter av tid til egentrening.

 Prinsipp 4.) Du må ha kontroll på det du gjør: Det vil si at man behersker aktiviteten man skal utføre. Skal man utføre en knebøy, må man beherske bevegelsen, være bevegelig, stødig og sterk nok skal det ha en god effekt, det samme gjelder f.eks matlaging, hvis man bare får ingrediensene uten noen informasjon om hvor mye eller hvor lenge, da blir det bare tilfeldigheter, hvis man ikke allerede har kontroll.